Италианската компания Eni е подписала споразумение с алжирската Sonatrach, според което

...
Италианската компания Eni е подписала споразумение с алжирската Sonatrach, според което
Коментари Харесай

Италия и Алжир подписаха споразумение за увеличаване на доставките на газ

Италианската компания Eni е подписала съглашение с алжирската Sonatrach, съгласно което доставките на естествен газ трябва да набъбнат с до 9 милиарда куб. метра на година през 2023-2024 година. 

В момента Алжир доставя в Италия около 21 милиарда куб. метра синьо гориво на година, а Русия - към 29 млрд. куб. метра годишно (над 40% от общия обем).

Министърът на външните работи на Италия Луиджи Ди Майо заяви, че заедно  с премиера Марио Драги ще посетят Алжир за сключване на съглашение за нови доставки на природен газ като отговор на  " възможен руски шантаж ". Той отбелязва също по този начин, че за последните месец и половина е разискал нарастването на доставките на енергоносители в Италия с Алжир, Катар, Конго, Мозамбик, Ангола и Азербайджан.

В края на март шефът на най-голямата италианска нефтогазова компании Eni Клаудио Дескалци разгласи, че компанията не може да плаща за доставките на съветски природен газ в рубли. Той също по този начин прецизира, че компанията няма активи в Русия, само че тя закупува руски газ и, дотолкоз доколкото тя " няма рубли ", а договорът планува възнаграждение в евро, то управлението на компанията не е решително, че ще продължат доставките на съветски газ в бъдеще.

Също по този начин компанията възнамерява да продаде своя дял в газопровода  " Син поток ", в който тя взе участие с " Газпром ". Тръбата минава през Черно море и пренася природен газ от Русия  (Краснодарския край) към Турция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР